arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Blije medewerkers, verzuimkosten lager

15 september 2021
Werken bij Festo

Festo zocht een nieuwe aanpak voor het verzuim en medio 2019 zijn ze hier in geslaagd. En met succes: het verzuim is niet alleen heel laag, de medewerkers zijn twee jaar later nog steeds blij met deze nieuwe, effectievere aanpak. Joyce Witte, HR Business Partner en Esmee Pels, HR-medewerker bij Festo vertellen hierover.

Loslaten van oude processen en gebruiken

Tevreden medewerkers zijn heel belangrijk, Festo heeft maar een klein verloop en kan de vacatures goed invullen. Het welzijn van de medewerkers was dan ook een belangrijk uitgangspunt bij de nieuwe aanpak. Daarnaast speelde ook het besparen van kosten, met name de hoge kosten voor de inhuur van een bedrijfsarts. Festo kwam al gauw uit bij een aanpak gebaseerd op het ‘Huis van Werkvermogen’, waarbij een werkvermogenspecialist veel taken op zich neemt, die anders de bedrijfsarts deed. Zo’n specialist kun je voor hetzelfde geld voor meer uren aan je bedrijf verbinden en werkt nauw samen met de bedrijfsarts die weliswaar minder, maar altijd nodig blijft, en werkt ook nauw samen met HR, OR en de leidinggevenden.

Het resultaat van deze aanpak is een laag ziekteverzuim, ook tijdens corona. En vooral tevreden en fitte medewerkers!

Integrale aanpak door model ‘Huis van Werkvermogen’

De werkvermogenspecialist werkt volgens het model ‘Huis van Werkvermogen’ en dit model helpt om klachten/inzetbaarheid in samenhang met andere relevante invloeden te zien, die op andere ‘verdiepingen’ spelen. Zo lukt het over het algemeen veel eerder en sneller om het echte probleem op te lossen. Voor Festo betekent het reduceren van verzuim dus het optimaliseren van werkvermogen: "Wanneer we in staat zijn werkvermogen positief te beïnvloeden, zal er sprake zijn van duurzaam laag verzuim en daarmee duurzaam inzetbare (blije) medewerkers."

Huis van werkvermogen

Meer succesfactoren

Bij Festo hoef je niet ziek te zijn voordat je terecht kunt bij de specialist, steeds meer medewerkers vinden ook preventief hun weg naar de werkvermogenspecialist en zo wordt verzuim voorkomen. Een andere succesfactor is volgens Joyce dat er altijd twee personen direct betrokken zijn bij een ziekmelding naast de medewerker en leidinggevende. HR zit er bovenop en de specialist ook. Een medewerker krijgt echt de benodigde aandacht. Esmee vult aan: “Wanneer er sprake is van frequent verzuim, geef ik dat door en wordt dit besproken met de leidinggevende. Waar nodig wordt er actie ondernomen, zo kan er bijvoorbeeld een afspraak ingepland worden om te kijken wat er speelt op basis van het huis van werkvermogen.”

Het resultaat

Een belangrijk voordeel is dat de werkvermogenspecialist een totaalbeeld heeft en vanuit die rol adviseert hij HR, management en de OR over gezondheidsbeleid en duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Het resultaat van deze aanpak is een laag ziekteverzuim, ook tijdens corona. En vooral tevreden en fitte medewerkers!

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten