Media rapporteren dalende verzuimcijfers. Dat is fantastisch nieuws natuurlijk, maar als je verder leest dan de koppen van de nieuwsberichten, dan lees je dat het verzuim trendmatig nog altijd stijgend is. Leden van FME rapporteerden over 2022 nog een gemiddeld verzuimpercentage van 9,7%. Een ongekend hoog gemiddelde waarbij de score in productie van 13,6% écht onze aandacht verdient. Want door tekort aan personeel is het al een uitdaging om de benodigde productiviteit te halen. Een hoog verzuimpercentage helpt dan niet mee.
Data uit jouw organisatie geven richting aan het verzuim- en vitaliteitsbeleid. Welke interventies ga je inzetten met welk doel? Wat is het verzuimcijfer aan het begin van een project en met welk percentage wil je het laten dalen? Meet het dan aan het einde van dat project nogmaals om de effectiviteit ervan aan te tonen. Splits het verzuimcijfer op in verzuimfrequentie en verzuimduur en kijk ook eens naar het percentage medewerkers dat ziek uitstroomt. Verzuim en vitaliteit zijn HR-thema’s die goed te kwantificeren zijn. Maar hoe kun je ze dan positief beïnvloeden?
De vergrijzing, de combinatiedruk van arbeid en zorg, de toename psychische klachten bij jongere medewerkers, de hogere werkdruk, fysieke klachten; het loont om in beeld te brengen wat in jouw organisatie kenmerkende factoren zijn voor verzuim. Duik eens de cijfers in. Onderzoek per afdeling, per team, op andere kenmerken van medewerkers van de organisatie. Door risicofactoren in beeld te brengen, kun je gerichter handelen.
Om je te helpen met de vraag; 'waar ga ik mee beginnen', heeft FME thema's opgesteld voor de laatste maanden van het jaar, waarin we je inspireren en handvatten geven om aan de slag te gaan. Dit helpt je bij het vormgeven van je vitale plannen voor 2024.
De thema’s waar we bij stilstaan:
Het is de Week van de werkstress. Het positieve van het richten van de aandacht op stress op het werk, is dat het er mag zijn. Hoe vaak antwoorden jouw collega's met ”Druk” op de vraag hoe het met ze gaat? Druk is de norm, stress is zwak. Maar waar ligt de scheidslijn? Wanneer durven we uit te spreken dat de stress die we ervaren ons belemmert in de dagelijkse gang van zaken? En als we dat dan doen, wat voor consequenties heeft dat dan? Want NEA cijfers (2022) tonen aan dat in onze sector 23% van de leidinggevenden vindt dat je lastige kwesties niet naar voren kunt brengen op het werk. Daar is nog ruimte voor verbetering dus!
Steeds meer werkende mensen doen aan mantelzorg, omdat steeds meer zorg in de thuissituatie plaatsvindt. Deze trend zet de komende jaren door en het combineren van werk met mantelzorg is soms echt balanceren. Dit blijkt ook uit de ziekteverzuimcijfers. 18% van het verzuim wordt veroorzaakt door mantelzorg.