Grote energiebesparing door slimme LED-verlichting
Door energiezuinige LED-verlichting te combineren met sensoren en slimme aansturing, kan in veel gevallen flink energie bespaard worden. De bewoners van Parc Imstenrade in Heerlen kozen voor een moderne LED-verlichtingsoplossing in de parkeergarage van het residentiële wooncomplex. In totaal verving FME-lidbedrijf Sylvania 72 armaturen voor LED-verlichting, voorzien van de nieuwste LED- en sensortechnologie.
Onder het appartementencomplex bevond zich een parkeergarage met een hoog energieverbruik. Sebastiaan Smeets, sales coördinator bij Sylvania: "Wij zijn door bewoners van de VvE Parc Imstenrade benaderd om mee te denken over het maximaal reduceren van de hoge energiekosten. In de parkeergarage waren nog conventionele armaturen gemonteerd die 24 uur per dag brandden. Op locatie hebben wij de situatie aanschouwd en de specifieke vraag achterhaald. Zodoende hebben wij een draadloos slim verlichtingssysteem voorgesteld, dat onderling met elkaar communiceert zo gauw er beweging of een activatie gedetecteerd wordt. Hoe verder men loopt, des te meer armaturen er gaan branden".
ROI-berekening
Voordat Smeets tot dit voorstel kwam heeft hij allereerst een ROI-(Return on investment) berekening uitgevoerd. “Een belangrijk aspect voor de VvE, om inzicht te krijgen in de investering en verwachtte terugverdientijd. Dat kwam destijds uit op zo’n twee jaar. Ons voorstel is vervolgens voorgelegd aan de VvE-vergadering en akkoord bevonden”.
Nadat de verlichting was aangekocht en geïmplementeerd is een nameting uitgevoerd om het eerdere energieverbruik te vergelijken met de nieuwe situatie. "Door het toepassen van daglicht- en aanwezigheidssensoren wisten we een energiebesparing van 74% te realiseren. Een mooi resultaat."
Aanpasbare lichtscènes
Naast het gebruik van slimme sensorsturing is de LED-verlichting uitgerust met meerdere lichtscènes, die gemakkelijk zelfstandig zijn aan te passen. Via een bijbehorende app kunnen de bewoners van Parc Imstenrade de parameters veranderen, zodat het licht op termijn nog efficiënter zal branden.
Smeets legt uit: "Natuurlijk stellen wij al fabriek basisscenes in, maar in de praktijk kun je het beste ondervinden wat werkt en iedereen prettig vindt. Je kunt daarbij denken aan de tijd dat een armatuur brandt, hoeveel armaturen er aan gaan zodra er beweging gedetecteerd wordt en wat je wilt dat er gebeurt als er overdag (veel) licht van buitenaf binnenvalt". Bovendien kunnen de lichtscènes zonder tussenkomst van een lichtexpert in de toekomst worden aangepast bij een eventuele uitbreiding van de parkeergarage.
Verhoogde veiligheid
Smeets heeft ervoor gezorgd dat het juiste licht nu op de juiste plaats actief is, enkel indien nodig. "Als het licht brandt, werkt het comfort verhogend. De armaturen die eerst 100% brandden zorgden voor overbelichting. Door te verledden kan nu 90% van de verlichtingsinstallatie minder fel branden dan voorheen. Ook daarmee verlagen we de energiekosten en verlengen we de levensduur van de installatie".
Voor de bewoners van Parc Imstenrade was naast energiebesparing een verhoogd veiligheidsgevoel een belangrijk aspect. Het feit dat de verlichting enkel brandt als het écht nodig is en wordt aangestuurd door daglicht- en aanwezigheidsdetectie, maakt dat de lichtoplossing volledig aansluit bij hun wensen.
Sebastiaan Smeets is als sales coördinator verantwoordelijk voor de digital services van Sylvania. Met de focus op smart lighting zorgt hij er samen met zijn collega’s voor dat LED-licht niet enkel statisch, maar bovenal dynamisch meebeweegt.
Dit voorbeeld maakt onderdeel uit van de campagne 'Met LED kan het' van de FME-branchevereniging Fedet.