arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

FME en vakbonden bereiken cao-akkoord Metalektro sector

14 mei 2024
Cao-akkoord 2024

Oproep aan Den Haag: “Bestrijd oneerlijke internationale concurrentie”

FME en de vakbonden FNV Metaal, CNV, De Unie en VHP2 zijn een cao-akkoord voor de Metalektrosector overeengekomen. De cao gaat in vanaf 1 juni 2024 en heeft een looptijd tot 31 december 2025. Kern van de cao is een verhoging van de salarissen in drie stappen naar totaal 9%. Daarnaast wordt de tijdelijk verhoogde werkgeversbijdrage aan de pensioenpremies van werknemers tijdelijk nog 7 maanden voortgezet en komt daarna te vervallen. Verder zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van de aantrekkelijkheid van de sector en een gezamenlijk actieplan om de Metalektrosector hoger op de politieke agenda te krijgen.

Theo Henrar, voorzitter FME: “Het is ons in deze woelige economische tijden van onzekerheid gelukt om tijdig een akkoord te sluiten. Dat is op het conto te schrijven van de opgebouwde relatie tussen FME en de vakbonden. Het akkoord biedt duidelijkheid voor werknemers en werkgevers. Al zijn we ons ervan bewust dat de investeringen in de salarissenverhogingen aanzienlijk zijn. Vooral werkgevers die gebukt gaan onder oneerlijke concurrentie vanuit het buitenland, hebben hier nadrukkelijk mee te maken. Daarom is het essentieel dat de vakbonden en FME met elkaar optrekken met een oproep richting de politiek om de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse Metalektrosector te verbeteren en te beschermen.”

Albert Kuiper, hoofdonderhandelaar van FNV Metaal: “Werknemers krijgen er de aankomende tijd stapsgewijs 9% salaris bij en dat is goed nieuws voor iedereen in de Metalektrosector. Ook hebben we afspraken gemaakt over de ontwikkeling en duurzamere inzet van werknemers in deze sector. Tegelijkertijd blijven er ook onder werknemers zorgen bestaan over hun toekomst, vooral vanwege het oneerlijke speelveld dat internationaal aan het ontstaan is. We zullen samen met FME optrekken om dit veel hoger op de agenda te krijgen van politiek Den Haag.” 

Nieuwe afspraken

Sociale partners hebben de volgende loonsverhogingen afgesproken: 2,75% per 1 juni 2024, 3,25% per 1 januari 2025 en 3% per 1 juni 2025. Deze loonsverhoging uit het cao-akkoord is in lijn met het landelijk beeld. De in het vorige cao-akkoord afgesproken tijdelijke hogere bijdrage van de werkgever in de pensioenpremie van de werknemer, wordt na een overeengekomen voortzetting van 7 maanden weer afgebouwd. Vanaf 1 januari 2025 vervalt deze bijdrage. Hiernaast zijn er ook afspraken gemaakt om de aantrekkelijkheid van de sector te verbeteren, onder andere op het gebied van ontwikkeling van medewerkers, een verdere focus op duurzame inzetbaarheid van medewerkers en de ontwikkeling van wervingscampagnes om de afstand van vrouwen tot de Metalektrosector te verkleinen.

Akkoord naar leden FME en bonden

Het resultaat van de cao-onderhandeling wordt binnenkort ter instemming voorgelegd aan de leden van FME die onder de cao Metalektro vallen. Ook de vakbonden gaan hun leden raadplegen.

Metalektrosector

Metalektro is voor Nederland van grote sociaaleconomische waarde. De Metalektrosector bestaat uit toonaangevende en innovatieve bedrijven in elektrotechniek, metaal, transport & mobiliteit en service & onderhoud. De Metalektrosector is onmisbaar voor grote transities in energie, digitalisering, AI, quantum en photonics, duurzaamheid & circulariteit en de globalisering en het verzilveren van economische kansen voor Nederlandse ondernemingen, die hieruit voortvloeien.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten