arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Succesvol ondernemen is een kunst op zich in Nederland

2 september 2024
Blog Willem Wensing Bruynzeel

Wat hebben het Louvre in Parijs, de Charles Darwin Foundation op de Galapagoseilanden en ons eigen Rijksmuseum met elkaar gemeen? Hun depots zijn ingericht door FME-lidbedrijf Bruynzeel Storage Systems. Dit Limburgse maakbedrijf heeft de wereldwijde markt veroverd door voor hun klanten ruimte, kosten én CO2-uitstoot te besparen.

Blog door Willem Wensing, manager branches en partnerships bij FME

40% van de wereldwijde CO2-uitstoot komt uit gebouwen. Daarnaast is fysieke ruimte een belangrijke randvoorwaarde voor een economie om letterlijk en figuurlijk te kunnen groeien. Die is – zeker in Nederland – beperkt, dus biedt Bruynzeel oplossingen om slimmer gebruik te maken van dezelfde ruimte. Niet alleen voor musea, maar ook voor groeimarkten als smart farming, cleanrooms, datacenters en zorginstellingen. Bovendien is het bedrijf zelf ook volledig klimaatneutraal in de eigen bedrijfsvoering.

Ondernemingsklimaat

Welke rol speelt het ondernemingsklimaat in Nederland in dit succes en wat is er nodig om verder te groeien als innovatieve, duurzame ondernemer in ons land? Om daarover verder te praten, opende het grootste kunstdepot van Europa, CollectieCentrum Nederland (CC NL)*, voor één keer haar deuren speciaal voor diverse directies van het Ministerie van Economische Zaken en FME. Een unieke locatie voor een werkbezoek, tussen meer dan een half miljoen objecten uit de collecties van het Rijksmuseum, Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

"Nederland laat een belangrijk instrument voor verduurzaming onbenut: duurzaam aanbesteden in eigen land."

Een toepasselijke omgeving bovendien, want succesvol ondernemen in Nederland is een kunst op zich. Bruynzeel Storage Systems exporteert 95% van hun producten; dat betekent dat de hoge energie- en loonkosten in Nederland betaald moeten kunnen worden door de klanten in het buitenland. Ook op het gebied van regeldruk en innovatieprogramma’s is een gelijk speelveld essentieel om concurrerend te blijven.

Aanbesteding als hefboom

Daarnaast vragen de klimaatdoelen van Parijs, waar ook Nederland zich aan gecommitteerd heeft, iets van alle Nederlandse huishoudens, ondernemers en ook van de overheid zelf. Om bedrijven met grote duurzaamheidsambities vooruit te helpen, laat de overheid een belangrijk instrument nog onbenut: overheidsaanbestedingen kunnen als hefboom voor verduurzaming van producenten dienen. In verschillende andere landen in Europa gebeurt dat al, maar in Nederland worden duurzaamheidscriteria nog vrijwel niet meegenomen in gunningen. Als FME vinden we dat de overheid daarin nog ambitieuzer zou moeten zijn, door ten minste 20% van de aanbestedingen naar Nederlandse en Europese innovatieve, duurzame technologieën te laten gaan.

Wij kijken terug op een mooi bezoek en een constructief gesprek, waarin in ieder geval één ding duidelijk was: innovatieve technologieën maken het verschil in de weg naar klimaatneutraliteit, en daar ligt volop potentieel voor Nederlandse ondernemers.

*) CollectieCentrum Nederland (CCNL) is een samenwerking van 4 rijkscollecties. Steun vanuit bedrijven is heel belangrijk zodat iedereen blijvend kan genieten van kunst en geschiedenis. Indien u als bedrijf hiervoor interesse heeft, dan kunt u via de volgende links meer informatie verkrijgen: Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo of Rijksmuseum

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten