arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Samen werken aan een concurrerend en technologisch leidend Nederland

Blog
2 oktober 2024
Theo Henrar, Dirk Beljaarts en Eveliene Langendijk

Vandaag heb ik samen met mijn collega’s Eveliene Langedijk en Niels Back een constructief en plezierig gesprek gehad met Dirk Beljaarts, de nieuwe minister van Economische Zaken. Daarbij waren ook Tjerk Opmeer, Michiel Janson en Ramsey Albers van het Ministerie van Economische Zaken aanwezig.

Het was duidelijk dat de minister vanuit ondernemers denkt en onze sector serieus neemt. Ik heb hem onze beleidsagenda 'Een sterker, slimmer en groener Nederland' overhandigd – een visie waarin wij de toekomst van de technologische industrie schetsen en onze speerpunten voor de komende jaren benoemen.

Eén boodschap stond centraal: Nederland heeft strategisch innovatie- en industriebeleid nodig om haar positie in de top 5 van meest concurrerende economieën wereldwijd te behouden. Terwijl andere landen vooruitdenken, blijft Nederland achter en investeren we onvoldoende in innovatie, onderzoek en onderwijs. Met de minister hebben we onder andere gesproken over de cruciale rol van de WBSO als de hoeksteen van het Nederlandse innovatiebeleid. Zonder slimme investeringen vandaag nemen we een hypotheek op de toekomst.

Kansen

Er liggen grote kansen voor onze technologische industrie, vooral met de aandacht van dit kabinet voor productiviteit, het verminderen van regeldruk en de nieuwe impuls voor Invest-NL. Maar om ambities te realiseren, moeten ze ondersteund worden door voldoende middelen. Een innovatiemindset betekent dat we strategisch en innovatiegericht moeten aanbesteden, zorgen voor voldoende technisch talent met de juiste skills, het oplossen van netcongestie en structureel budget voor innovatiesamenwerking.

De minister liet zien een duidelijke visie te hebben voor ondernemers. We bespraken een groot knelpunt: de regeldruk die ondernemers in Nederland en Europa steeds meer dwarszit. We hebben onszelf omgetoverd tot wereldkampioen regels, terwijl we juist koploper in innovatie zouden moeten zijn. Deze bureaucratie belemmert innovatie, wat juist een essentiële voorwaarde is om wereldwijd concurrerend te blijven. Ik was verheugd te horen dat de minister stappen wil zetten om deze druk te verlagen. Dit in combinatie met de lastenverzwaringen die de minister heeft teruggedraaid, zoals de expatregeling, creëert ruimte voor technologische vooruitgang.

Slagvaardiger

Op Europees niveau moeten we ook slagvaardiger worden. De huidige verschillen in energiekosten en staatssteun tussen Nederland en andere Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk zetten onze industrie op achterstand. Europa kan niet afzijdig blijven: we moeten gezamenlijk inzetten op technologisch leiderschap om een gelijk speelveld te creëren en koploper in innovatie te worden.

FME blijft graag in gesprek met de minister en zijn team. Wij staan klaar om actief bij te dragen aan de Ondernemingsklimaattop later dit jaar, zodat innovatieve ondernemers in Nederland de ruimte krijgen om te groeien, investeren en floreren. Alleen samen kunnen we bouwen aan een sterker, slimmer en groener Nederland.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten