arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Oceanz zet in op verdere automatisering en blijft focussen op de toelevering aan de machinebouw

28 oktober 2024
3D printen Oceanz

FME-lidbedrijf Oceanz ziet de vraag naar 3D-geprinte onderdelen in de machinebouw sterk stijgen, vooral voor toepassingen in de voedselverwerkende industrie. Met hun uitgebreide machinepark aan SLS-printers maakt Oceanz complexe componenten zoals grippers, en benadrukt het bedrijf het belang van automatisering.

Terwijl Oceanz groeit, blijft het inzetten op automatisering van onder andere handling, sorteren, afwerking en kwaliteitscontrole. Paul Hendriks, key accountmanager bij Oceanz, ziet grote potentie in 3D-printen voor de voedselverwerkende industrie: “Denk aan grippers die koekjes of fruit kunnen oppakken, vaak uitgerust met organische vormen waar vacuümleidingen en kabels doorheen lopen. Complexe vormen brengen geen extra kosten met zich mee bij 3D-printen. Het gaat om een combinatie van het volume dat het onderdeel nodig heeft in de printer en de hoeveelheid materiaal dat nodig is om het onderdeel te maken,” aldus Hendriks. “Geprinte componenten zijn vaak lichter, wat ze perfect maakt voor toepassingen met hoge omloopsnelheid, zoals machines in de voedselverwerkende industrie.”

Een andere manier van ontwerpen

3D-printen vraagt volgens Paul om een nieuwe mindset bij engineers. “Vroeger was de vraag: hoe gaan we dit onderdeel maken? Dat beperkte de ontwerpvrijheid enorm,” legt hij uit. “Onze productiemethode haalt die beperking bijna volledig weg, wat een omslag in denken vraagt, vooral bij engineers die gewend zijn aan traditionele methoden. Innovatieve engineers pakken dat sneller op.”

Materialen

Oceanz maakt vooral gebruik van nylon, ideaal voor 3D-printen vanwege de lange levensduur. “Wij voegen materiaal toe, in plaats van het te verspanen,” legt Hendriks uit. “Toch is er soms angst voor dit nieuwe materiaal, maar deze is ongegrond. De levensduur van onze geprinte onderdelen is vergelijkbaar met die van conventioneel geproduceerde onderdelen.”

Snel starten met productie

Een belangrijk voordeel van additive manufacturing (AM) is de snelheid van productie. “Tijdens de coronapandemie hielpen we bij de productie van teststokjes voor coronatests,” zegt Paul. “Bij massaproductie kan AM wel duurder zijn dan conventionele methoden, maar snelheid was essentieel. Zonder matrijzen die je via een arbeidsintensief proces maakt, konden we snel een bijdrage leveren aan het in kaart brengen van de Covid-19 besmettingen.”

Automatisering

Oceanz produceert non-stop en heeft recent de automatisering verder uitgebreid. “Onze 3D-printers draaien continu, en produceren groot aantal prints voor verschillende klanten in één batch. Al deze prints moeten uit elkaar gehaald, afgewerkt, gesorteerd en gecontroleerd worden,” zegt Hendriks. “Volledige automatisering is nodig om productief en efficiënt te blijven. Onlangs hebben we geïnvesteerd in een geautomatiseerde 3D-meetmachine om nog meer grip te krijgen op de kwaliteit van de 3D-prints welke wij produceren."

3D-printen volwassen geworden

Paul sluit af met een observatie over de perceptie van 3D-printen. “Het wordt nog te vaak geassocieerd met hobbyisten, maar AM is een professionele productiemethode geworden. Hiermee kun je producten maken met hoge vormvrijheid en lange levensduur. Het biedt mogelijkheden om producten te verbeteren, machines efficiënter te maken, en te voldoen aan de wens naar kortere doorlooptijden. Het is een volwassen technologie die iedere machinebouwer zou moeten omarmen.”

Oceanz blijft in de voorhoede van 3D-printen en additive manufacturing, en helpt bedrijven bij de transitie naar meer automatisering en efficiëntie.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten