Royal Van Lent steekt miljoenen in bouw luxe superjachten
Royal Van Lent gaat vanaf 2018 luxe superjachten tot 160 meter bouwen op een nieuw te realiseren locatie in de haven van Amsterdam. De internationaal gerenommeerde werf, partner in het samenwerkingsverband Feadship, heeft dit dinsdag 31 mei bekendgemaakt. Royal Van Lent kiest voor uitbreiding van de werffaciliteiten om aan de vraag naar steeds langere en grotere, hoogwaardige jachten te voldoen.
De huidige werf van Royal Van Lent met zijn rijke historie blijft op het Kaageiland, waar het voormalige familiebedrijf – nu in handen van het Franse LVMH – sinds 1849 is gevestigd. Het langste luxe jacht dat de werf hier bouwde en opleverde in 2015, was Symphony met een lengte van 101,50 meter.
Deze zomer starten de voorbereidende werkzaamheden zoals het bouwrijp maken van de grond. Naar verwachting start begin 2017 de bouw van de circa 5500m2 grote hal met een hoogte van 28 meter, inclusief (droog)dok en tien separate workshops. De werf is in 2019 klaar voor productie. De nieuwe faciliteit in Amsterdam is 170 meter lang. Hierdoor is Royal Van Lent in staat luxe jachten tot circa 160 meter te bouwen of te ontvangen voor een ‘refit’ (verbouwing van een Feadship). Het eerste jacht zal in de periode 2019-2021 te water gelaten worden.
Aanvulling op bestaande productiecapaciteiten
Om de export van Nederlandse superjachten te bevorderen, richtte Royal Van Lent samen met Koninklijke De Vries Scheepsbouw in 1949 Feadship op (First Export Association of Dutch Shipbuilders). De jachten van Feadship staan door het hoge kwaliteitsniveau en het ‘craftsmanship’ internationaal bekend als de meest prestigieuze ter wereld. Feadship ontving eerder deze maand nog de toonaangevende World Superyacht Award voor Symphony (101,50m). Het jacht Savannah (83,50m) ontving tegelijkertijd de prijs Motor Yacht of the Year.
Het is voor het eerst sinds de start van het familiebedrijf dat de werf ook buiten Kaageiland superjachten gaat bouwen en onderhouden. De nieuwe locatie is een aanvulling op de bestaande productiecapaciteiten. Royal Van Lent blijft superjachten tot 100 meter bouwen in de twee bestaande droogdokken en twee scheepshellingen op de Kaag. De 450 ambachtslieden die nu werkzaam zijn bij de organisatie zullen afwisselend ingezet worden op beide bouwlocaties.