Warmte en kou haalt Nobel uit de rivier
Groen denken en daarnaar handelen is ingebed in de bedrijfsvoering van Nobel. Voor de bouw van het kantoorpand onderzochten wij energiebesparende maatregelen. Zo ontwikkelde Nobel voor de toevoer van warmte en kou een innovatief energiesysteem dat gebruik maakt van het water uit de Oude Maas. De CO2-uitstoot van het bedrijf is hiermee verlaagd.
Hoe gaat het in zijn werk?
Aan de kade van Nobel is onder de waterlijn een koeler geplaatst met een oppervlakte van 60m2 voor warmte en koelte overdracht. Binnen een gesloten koelsysteem wordt met een toerengeregelde circulatie de aan- en afvoer geregeld van het Maaswater en op de juiste temperatuur gebracht. Een computer berekend de 'flow' en juiste verhoudingen in temperatuur. Een warmtepomp zorgt vervolgens voor het verwarmen of koelen én de luchtbehandeling van kantoor en de loods. De procentuele verdeling tussen vloerverwarming en luchtbehandeling wordt hierin ook meegenomen.
Meer energiebesparende maatregelen
Kantoor en loods zijn voorzien van energiebesparende LED-verlichting. Nobel liet - naast de wettelijke bouwbesluiten voor het verkrijgen van energiereductie - haar pand bouwen met een verhoogde RC-waarde. Deze waarde staat voor de warmteweerstand van de gebouwschil. De verhoogde isolatiewaarde draagt ook bij aan lagere CO2-uitstoot.
Back-up systeem waarborgt continuïteit dienstverlening
De continuïteit van de stroom- en warmte/koelte-voorziening is geborgd door een back-up systeem. In het geval van een calamiteit wordt in een splitsecond overgeschakeld op het eigen noodsysteem, waardoor Nobel te allen tijde bereikbaar blijft via telefoon en internet.