arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

3D-printen van hulpmiddelen en onderdelen als oplossing van tekorten

23 maart 2020

Met de huidige pandemie is de verwachting dat er wereldwijd tekorten aan hulpmiddelen en onderdelen gaan ontstaan en dat de vraag naar deze producten alleen maar groter zullen gaan worden. In heel Europa zie je tekorten, maar ook Nederland is de kans groot dat dergelijke behoeften kunnen gaan ontstaan.

Daarbij gaat het niet om schaarste aan consumentengoederen, maar wel om medische hulpmiddelen en onderdelen voor machines. Op dit moment ontstaat al een vraag naar medische hulpmiddelen, maar ook praktische en industriële toepassingen zullen op korte termijn hard nodig zijn.
Nu leveringen vanuit het buitenland lastiger worden, is het ook raadzaam om vooruit te kijken. Denk bijvoorbeeld aan het op voorraad hebben van kritische modellen om op die manier meer risico te spreiden. 3D-printen kan dan een praktische uitkomst bieden.

Oceanz is volop maatschappelijk betrokken en wil graag bijdragen waar dat mogelijk is. Erik van der Garde, CEO Oceanz, ziet de aanvragen stijgen. “We zien de laatste weken meer aanvragen voor producten die normaliter elders worden geprint of in andere landen conventioneel worden vervaardigd. Daar zie je nu logistieke problemen ontstaan. Het wordt nu goed zichtbaar hoe economieën wereldwijd met elkaar verweven zijn en welke kwetsbaarheden dit meebrengt. Het zou wel eens tot een herschikking van een aantal supply chains kunnen gaan leiden.”

"Op dit moment is er duidelijk vraag naar medische hulpmiddelen, maar ook praktische en industriële toepassingen zullen op korte termijn harder nodig zijn."

Wereldwijd ontstaan initiatieven waarin expertises hun krachten kunnen bundelen om noodzakelijke goederen te produceren. “Zo is Oceanz bijvoorbeeld aangesloten bij platforms waar ziekenhuizen, engineers en productiebedrijven samenkomen om de juiste medische hulpmiddelen te kunnen maken.”

Enkele voorbeelden van 3D-printen die een waardevolle bijdrage kunnen leveren:

Medische hulpmiddelen 3D-printen

In landen waar de pandemie voorloopt, hebben de ziekenhuizen grote uitdagingen met het tekort aan beademingsapparatuur en apparaten voor Intensive Care-afdelingen. Intensive Care-apparatuur is niet eenvoudig na te bestellen en de aanvoer van medische onderdelen loopt vast door de wereldwijde vraag. Zo kunnen sommige noodzakelijke apparaten niet functioneren, omdat bepaalde onderdelen niet meer geleverd kunnen worden of ontbreken in de voorraden. Het 3D-printen van medische hulpmiddelen kan dan een oplossing bieden.

3D-printen van industriële toepassingen

De toekomst is op dit moment onzeker. Er verschijnen berichten over voorraadproblemen en wellicht is er op korte termijn dringende behoefte aan spare-parts of speciale toepassingen of aanpassingen in de procesindustrie. Deze industriële toepassingen zijn eenvoudig en snel te vervaardigen met 3D-printen.

Robotica-onderdelen 3D-printen

Robotica-componenten zijn met 3D-printen goed te maken. Bijvoorbeeld kleine en grote onderdelen van een robot, maar ook een behuizing van een controller board. In de (proces)industrie en mechatronica wordt 3D-printen toegepast voor custom made grippers, buttons en mechanische onderdelen van bijvoorbeeld robotarmen.

Spare parts 3D-printen

Met de inzet van 3D-printen kan machinestilstand snel worden beperkt bij defecte machineonderdelen. Productiebedrijven zijn hiermee vlot in bezit van de juiste voorraden en kunnen deze met 3D-printen ‘in control’ houden.

Engineering & reverse-engineering

Indien er geen digitaal bestand beschikbaar is, biedt reverse-engineering de oplossing. Het begint vaak met een 3D-scan of een tekening van het model. Dit wordt dan omgezet in een 3D-bestand. Dat bestand geldt als basis voor mogelijke verdere optimalisatie of innovatie. Wanneer een 3D-bestand niet aan de eisen voldoet om te 3D-printen is het ook mogelijk om deze te laten repareren.

3D-printen tijdens uitbraak coronavirus

  • Bijdragen aan tekort aan medische hulpmiddelen, industriële spare-parts, robotica en functionele toepassingen
  • Vraagstukken samen oplossen om maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen
  • Supply chain overeind houden waar mogelijk, dit omdat de wereldwijde aanvoer steeds moeilijker wordt
  • 3D-printen volgens certificeringen ISO 9001, ISO 13485 en Food Grade
  • Robots ombouwen en onderdelen vervangen
  • Snel schakelen door inzet engineering en reverse-engineering

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten