Siemens Healthineers lanceert bloedtest om COVID-19 antilichamen aan te tonen
Antilichaamtest kan binnen 14 minuten aantonen of je geïnfecteerd bent geweest met het COVID-19 virus.
Siemens Healthineers lanceert een serologische SARS-CoV-2 test die in staat is om vast te stellen of je een coronavirusinfectie hebt gehad. De bloedtest identificeert mensen die met het virus geïnfecteerd zijn geweest en die een immuunrespons op het virus hebben ontwikkeld. Ook als je nauwelijks of milde ziektesymptomen hebt gehad en/of nooit de diagnose van de ziekte hebt gekregen.
"Deze hoog kwalitatieve antilichaamtest gaat een zeer belangrijk rol spelen in het bestrijden van de COVID-19 pandemie."
Eind juni
De test, die zowel zogenoemde IgM- als IgG-antilichamen binnen 14 minuten detecteert, heeft een bewezen specificiteit en gevoeligheid van meer dan 99 procent aangetoond. Siemens verwacht dat de test eind juni beschikbaar is voor laboratoria in Nederland. Siemens Healthineers zal meer dan 25 miljoen tests per maand kunnen leveren, dankzij de uitbreiding van de productielocatie in Walpole/Massachusetts, Verenigde Staten.
Belangrijk rol in bestrijden COVID-19 pandemie
Kees Smaling, Algemeen Directeur Siemens Healthineers Nederland: "Deze hoog kwalitatieve antilichaamtest gaat een zeer belangrijk rol spelen in het bestrijden van de COVID-19 pandemie. Met deze test geeft Siemens invulling aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid die zij heeft met de zorgsector in strijd tegen het coronavirus." De antilichaamtest is een zogenoemde serologische test die aantoont of een persoon antilichamen tegen het virus in het bloed heeft. Daaraan is te zien of je in het verleden geïnfecteerd bent geweest.
Naast deze test biedt Siemens Healthineers ook de Fast Track Diagnostics-test aan. Deze test is een zogenoemde moleculaire test en toont aan of het individu op het moment van testen geïnfecteerd is met het virus. Dit stelt onderzoekers in staat om het virus binnen 1,5 uur aan te tonen. Hierdoor kunnen zorgprofessionals direct de noodzakelijke vervolgstappen nemen in de behandeling van de patiënt.