arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Optimale patiëntenzorg door intelligente infrastructuur in medisch laboratorium

10 november 2020
Laboratorium

Dringende uitdagingen als verstedelijking en klimaatverandering vragen adaptieve, slimme infrastructuren voor nu en in de toekomst. Het is belangrijk dat energiesystemen en gebouwen met elkaar worden verbonden.

Dit start bij een optimaal werkend gebouw, voorbeeld hiervan is laboratoria in ziekenhuizen waar het gemiddelde energieverbruik relatief hoog is. Belangrijk te behalen speerpunten voor labs zijn omgevingscondities zoals temperatuur en luchtvochtigheid, business-continuïteit en veiligheid bij een minimaal energieverbruik.

De oplossing

De laboratoriumoplossing van Siemens is uniek omdat ze op intelligente wijze de gehele infrastructuur van installaties koppelen; van zuurkasten tot ruimtebedieningen en primaire installaties. Met de modulaire systeemarchitectuur kan het laboratorium eenvoudig worden aangepast aan veranderingen in indeling of gebruik van ruimte. Dankzij continue uitwisseling van informatie tussen alle modules en eenvoudige toegankelijkheid van gegevens via één interface, worden de mogelijkheden op het gebied van veiligheid, economische haalbaarheid en comfort ten volle benut. Op deze manier zijn de werkomstandigheden optimaal en wordt voldaan aan de strengste eisen voor bescherming van mens en milieu.

Een dergelijke labaratorium-oplossing is gerealiseerd bij medisch laboratorium Medlon in Enschede. Van twee operatiekamers is een nieuw laboratorium gemaakt. 

Bij Medlon staat het patiëntenbelang altijd voorop; de uitslagen van bloedanalyses moeten zo snel mogelijk worden geleverd. Tevens spelen goede hygiëne, juiste temperatuur, druk en luchtvochtigheid binnen laboratoriumomgevingen een cruciale rol. Het medisch laboratorium Medlon in Enschede leert hoe technologie bijdraagt aan optimale patiëntzorg.

Efficiënter werken

Door slimme infrastructuur zijn apparaten aan elkaar gekoppeld waardoor laboranten minder hoeven te lopen en gemakkelijk analyses kunnen maken.

Business-continuïteit en veiligheid

Alle kritische apparaten zijn redundant uitgevoerd, zodat storingen niet leiden tot verlies aan data of materiaal. Het lab heeft verschillende zogenoemde zuurkasten met een schuifraam, zodat medewerkers niet worden blootgesteld aan schadelijke stoffen. Deze zuurkasten zijn geautomatiseerd en gekoppeld aan de luchttoevoer in het lab. Een goede druk-hiërarchie is van belang om contaminatie van materiaal te voorkomen.

Minimum aan energieverbruik

De gerealiseerde oplossing is duurzaam en verlaagt de energiekosten. In de zuurkasten wordt te allen tijde lucht aangezogen, de regeling is nauwkeurig waardoor een geringe flow voldoende is om veilig te kunnen werken en het is energiezuiniger.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten