arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Remeha presenteert prototype eerste waterstofketel

12 februari 2019
Waterstof

Remeha heeft op de Bouwbeurs als eerste Nederlandse cv-ketelproducent een prototype gepresenteerd van een waterstofketel. Deze ketel kan straks je huis verwarmen, zonder de extra isolatiekosten die een warmtepomp nodig heeft. Verwarmen op waterstofgas lijkt zo op het eerste oog het ideale duurzame alternatief voor verwarmen met aardgas. Bij de verbranding komt namelijk geen CO₂ vrij. Bovendien kunnen we de bestaande aardgas infrastructuur die er nu al ligt met beperkte aanpassingen hergebruiken.

Waterstof is een van de schakels in de energietransitie

Remeha gelooft niet in één oplossing voor de energietransitie. Volgens Marco Bijkerk (Innovatie manager bij Remeha) is waterstof een antwoord. Niet 'het enige' antwoord. "We hebben alle opties nodig, ook de warmtepompen. Die kunnen prima functioneren in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Maar voor bestaande woningen kan de waterstofketel, eventueel in combinatie met een hybride warmtepomp, een prima oplossing zijn." Er leiden meer wegen naar duurzaamheid.

Wat is waterstof?

Waterstof is het meest voorkomende element in ons universum. Op aarde komt het alleen niet in geïsoleerde vorm voor, maar bindt het zich direct aan andere moleculen. Je kan op verschillende manieren waterstof maken, maar in Europa wordt elektrolyse het meest toegepast. Bij deze methode wordt elektriciteit door water gevoerd waardoor water zich weer opsplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). 

Gebruik je voor deze elektrolyse stroom die duurzaam is opgewekt, denk aan stroom uit zon en wind, dan maken we deze groene energie nog groener. Bij de verbranding van waterstof met zuurstof ontstaat namelijk zuiver water en geen CO2.

Opslag van duurzaam opgewekte energie

Het grootste nadeel van energie uit zon- en wind is de wisselende opbrengst en de opslag ervan. Zo heb je in de winter bijvoorbeeld weinig zon. Dus moet je in de zomer, als er veel zon is, energie opslaan. Batterijen zijn alleen een oplossing voor korte termijn, zijn duur en lopen langzaam leeg waardoor er energie verloren gaat. Omzetten van duurzaam opgewekt elektriciteit in waterstof met behulp van elektrolyse is een manier om energie, voor een langere termijn op te slaan. Het voordeel van waterstof is daarnaast dat het makkelijk te transporteren is. Wil je deze energie gebruiken, dan heb je wel producten nodig die erop kunnen draaien. Met de waterstofketel komt Remeha aan die vraag tegemoet.

Productie is één, maar waterstof moet ook eenvoudig bij de gebruiker komen. Onderzoek van Kiwa wijst uit dat het huidige distributienet voor aardgas geschikt te maken is voor waterstof. Het gebruik van waterstof in het bestaande gasnet kan in de toekomst een volwaardig alternatief zijn voor andere energiedragers en verwarmingsoplossingen. Bijvoorbeeld voor huizen die lastig te isoleren zijn tot de huidige nieuwbouwwaarden.

Eerste waterstof proefproject in Rozenburg

Een eerste proef op grote schaal wordt op dit moment voorbereid. In de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg gaat Remeha vanaf maart in samenwerking met onder andere netbeheerder Stedin, gemeente Rotterdam en woning­stichting Ressort Wonen een proef houden in een appartementencomplex waar de ketel op zuiver waterstof gaat draaien. De proef is een primeur, want nog niet eerder zijn in Nederland huizen verwarmd met HR-ketels op pure waterstof.

Marco Bijkerk
Marco Bijkerk, IInnovatie manager bij Remeha
Sluiten