arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Leren en ontwikkelen

Leren en ontwikkelen

Binnen het programma 'Voldoende medewerkers met de juiste skills' hebben we de komende tijd een aantal focusthema’s.

Macrodoelmatigheid

Al geruime tijd luidt FME de noodklok over het enorme tekort aan technisch geschoolde vakmensen. Te weinig jongeren kiezen in Nederland voor techniek. De huidige oplossingen kijken vooral naar betere loopbaanoriëntatie en voorlichting voor jongeren. De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat die insteek volstrekt onvoldoende is. De instroom in technisch beroepsonderwijs daalt immers alleen maar.

FME pleit daarom in de lobby voor:

  • Meer investereingen in techniek in Primair- en voortgezet onderwijs;
  • Hogere bekostiging voor technische opleidingen, vooral in het mbo;
  • Meer mogelijkheden om jongeren financieel te prikkelen voor de techniek te kiezen, met kwijtschelding van les- en collegeleden, extra studiefinanciering en/of een diplomabonus;
  • Ontwikkelen van voldoende gratis scholingsprogramma’s voor iedereen in Nederland om een switch naar de techniek te maken.

Onderzoeken

FME doet regelmatig onderzoek (alleen of met partners) naar thema’s die te maken hebben met technische talent. Enkele belangrijke onderzoeken uit de afgelopen jaren waar wij graag naar verwijzen

  1. Skills voor de toekomst 2024
  2. Skills voor de toekomst 2020
  3. De maatschappelijke kosten en baten BBL in maakindustrie
  4. Cheps
  5. Branche-erkenning van opleidingen
  6. Toegevoegde waarde van het skillspaspoort voor de sector

Hybride docenten

FME wil een brug slaan tussen het bedrijfsleven en het onderwijs, door meer hybride techniekopleiders vanuit het bedrijfsleven in te zetten. Dat zijn mensen die zowel in het onderwijs, als in het bedrijfsleven werken. Al dan niet gedetacheerd vanuit onze bedrijven. Dit biedt een oplossing voor het tekort aan techniekdocenten, maar ook om de leercultuur en persoonlijke ontwikkeling van medewerkers binnen bedrijven te stimuleren. Onze bedrijven hebben daar nog wel wat voor nodig, zoals een tegemoetkoming in de loonkosten, een goed werkende matching van vraag en aanbod in de regio en een bevoegdheidsmodule op maat.

Aanvalsplan

Door het tekort aan technici dreigt de uitvoering van grote maatschappelijke opgaven vast te lopen. Daarom stelden 6 technische brancheorganisatie en de vakbonden het Aanvalsplan tekorten Techniek, Bouw en Energie op. In dit aanvalsplan maken zij afspraken over tal van onconventionele maatregelen, zoals een Gouden Poort naar de techniek, een 10-jarige werk- en ontwikkelgarantie en hybride techniekcentra. Op dit moment zijn de eerste projecten in voorbereiding.

Lees meer over het Aanvalsplan tekorten Techniek, Bouw en Energie

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten