Inclusief werken: Ga jij over de streep?!
DienstHoe inclusief werken jullie met elkaar? Wat kun je nu nog wel tegen een collega zeggen? En wat kan niet meer? Waar ligt de grens? Moet je je gedrag aanpassen? Je moet rekening houden met de diversiteit onder je medewerkers, zodat iedereen een veilige open cultuur ervaart.
Psychologische veiligheid blijkt door de diversiteit in teams steeds meer een issue op de werkvloer te zijn. Wat tien jaar geleden wellicht normaal leek, kan nu echt niet meer. Er zijn verschillende culturen en generaties op de werkvloer. Hoe zorg je dat iedereen zich veilig voelt in jouw bedrijf? Wat kun je hierin als leidinggevende of als HR doen? Werken aan psychologische veiligheid begint met bewustzijn creëren en een gemeenschappelijk kader te bepalen. Hoe doe je dat? Wij helpen onze leden hier graag bij.
FME-aanpak
FME heeft hiervoor een aanpak ontwikkeld. Het resultaat van deze aanpak:
- Gezamenlijk kader over een veilige, inclusieve werkcultuur
- Ervaren waar de grens ligt: oefening over de streep
- Inzicht in de verschillende rollen en verantwoordelijkheden
- Uitgangspunten voor gewenste omgangsvormen, die worden verbonden aan kernwaarden en competenties
- Een vertaling per team
We starten bij het management. Door gezamenlijk te ervaren waar persoonlijke grenzen liggen, wordt bewustzijn gecreëerd. Dat wordt vertaald naar uitgangspunten voor het gemeenschappelijk kader.
Natuurlijk is het van belang dat de borging van de aanpak gedaan wordt in een handboek, beleid of regeling; maar de praktijk wijst uit dat het juist daar pas begint. De kracht van onze aanpak zit dan ook in het met elkaar ervaren en doen. De vertaalslag maken van de uitgangspunten naar omgangsnormen en gespreksvormen is een teamtaak. Ieder team kent een eigen cultuur en eigen processen. Wil je je inclusiviteitsbeleid voor je laten werken, dan is het belangrijk dat er aansluiting is bij de unieke kenmerken van het team.
Meer weten over deze maatwerk aanpak? Neem contact met ons op.
Wil je meer inzicht krijgen in de mate van werkstress als gevolg van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) binnen jullie bedrijf? Lees dan meer over de PSA-scan.
Doe de workshop cultuur in verandering