Landbouw, water en voedsel: Benut Nederlands technologisch leiderschap
De Nederlandse wereldwijd toonaangevende agritech-sector is cruciaal voor de toekomst van landbouw en voedselverwerking. Belangrijke uitdagingen zoals het verminderen van stikstofuitstoot en het behalen van klimaatdoelen vereisen voortdurende inbreng van de technologische industrie.
Innovatieve technologieën kunnen schaarste en verspilling verminderen en de productie verhogen met minimale milieubelasting. Nederlandse technologiebedrijven nemen bovendien het voortouw in de eiwittransitie en stikstofreductie. Nederland bezit sterke kennis- en exportposities en daardoor kunnen we internationaal grote impact hebben op een duurzame voedselketen. Het pleidooi is om het wereldwijde leiderschap van de agritech-sector te benutten en technologische innovatie centraal te stellen in de transities binnen de voedselverwerkende industrie en landbouwsector.
Onze prioriteiten
1: Borg toekomstbestendig agrarisch ondernemerschap door landbouwinnovaties
Technologiebedrijven zijn samen met de agrarische sector in staat om met bijvoorbeeld innovatieve stalsystemen en mestaanwending de stikstofemissie te verminderen. Door onzekere vergunningsregelgeving vinden innovaties echter niet altijd hun weg naar de boer. FME pleit voor duidelijke doelvoorschriften, meetprotocollen en juridische borging om innovaties toe te kunnen passen en agrarisch ondernemerschap te waarborgen. Een integrale aanpak van regelgeving is nodig.
2: Versterk de inzet op technologische innovaties die de voedseltransitie versnellen
Nederland kan internationaal een cruciale rol spelen in technologie voor een duurzame voedselketen. Hier zijn gunstige voorwaarden voor R&D-investeringen voor nodig. Ook moet er moderne regelgeving komen voor de inzet van autonome systemen en voertuigen. FME pleit voor het versterken van Fieldlabs om baanbrekende technologie voor de voedselverwerkende industrie en landbouw te testen. Ook is de toegang van de sector tot topsectorprogramma's en het Groeifonds essentieel voor de concurrentiepositie van de landbouwsector. Tot slot moet er aandacht zijn voor de financiële risico's voor eindgebruikers van baanbrekende technologieën, bijvoorbeeld door garantstellingen.
3 Stimuleer de eiwittransitie
Mensen eten steeds meer plantaardig en minder dierlijk. Zorg daarom voor Europese wet- en regelgeving die de doorgang van baanbrekende innovaties veiligstellen. Ontwikkelingen op het gebied van plantaardige eiwitten, kweekvlees, proteïnen uit insecten en andere bronnen van eiwitten zijn immers volop aan de gang. Met deze innovaties kunnen we meer dan 8 miljard mensen duurzaam voeden. Wij moeten als Nederland in de voorhoede meedoen om deze belangrijke eiwittransitie mogelijk te maken.
Draag zorg voor goede waterkwaliteit door watertechnologiebedrijven te stimuleren
Zowel de beschikbaarheid van water als de kwaliteit van ons grond- en oppervlaktewater zijn erg belangrijk voor de voedselverwerkende industrie en landbouw. Helaas bevat ons water nog te vaak medicijnresten, antibiotica en pesticiden. Watertechnologiebedrijven kunnen op een duurzame manier bijdragen aan een gezonder watermilieu en het verbeteren van de kwaliteit en gezondheid van het drinkwater. Er is veel onduidelijkheid over welke producten gelden als biocide. Bij de kwalificatie daarvan lopen innovatieve oplossingen aan tegen lange wachttijden en hoge kosten. Daarom is het belangrijk om sneller duidelijkheid te creëren en om een helpdesk 'duurzame innovaties' bij het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) op te richten. Bied daarbij de mogelijkheid voor een QuickScan aan, zodat direct duidelijk wordt of een biocideaanvraag noodzakelijk is. Daarnaast is het van belang om een lichte biocidetoets in te stellen voor duurzame, innovatieve bedrijven, gericht op een tijdelijke vergunning.
Publicaties
Bekijk alle publicatiesStandpunten nieuws
-
Ook voor technologie geldt: gelijk hebben en gelijk krijgen zijn verschillende dingen
21 mei 2024 -
Impuls geven aan voedselverwerkende industrie
20 december 2023 -
Convenant neemt knelpunten innovaties veehouderijsector weg
4 december 2023 -
Werkbezoek VVD-Kamerlid van Campen aan Vencomatic
28 februari 2022 -
Samen slimme landbouw versnellen
7 februari 2022 -
Stikstof, complexe problemen kennen zelden één oplossing
30 november 2021 -
Technologie is de sleutel tot het oplossen van het stikstofprobleem
1 september 2021 -
Nu investeren in technologie voor onze voedselvoorziening!
19 februari 2021
Marktsegmenten
In verschillende marktsegmenten willen we belemmeringen voor onze leden wegnemen. Bedrijven die een bijdrage willen leveren aan maatschappelijke uitdagingen van deze tijd moeten alle ruimte hebben om te ondernemen. Denk daarbij aan mobiliteit, verduurzaming, defensie en veiligheid, een duurzame voedselketen en innovaties in de zorg.